صعود تند خودکشی در امریکا

زمان تقریبی مطالعه متن ۵ دقیقه
 کیت راندل / برگردان: آرام نوبخت

بنا به داده های فدرال «مراکز کنترل و پیشگیری بیماری» (CDC) در روز جمعه، میزان خودکشی در ایالات متحدۀ امریکا از شروع قرن کنونی به سرعت افزایش داشته است. به ویژه صعود تند خودکشی در بین جمعیت سفیدپوست میانسال، خاصه زنان، در افزایش ارقام خودکشی نقش داشته است.

مطالعۀ «مرکز ملی آمارهای سلامت» وابسته به CDC، به دنبال گزارش های اخیری است که تنزل امید به زندگی را در میان سفیدپوستان و افزایش تند اختلاف طول عمر را میان فقرا و ثروتمندان امریکا به طور مستند نشان می دهند. خودکشی در کنار امید به زندگی، شاخصی کلیدی برای نمایش سلامت یک جامعه است و افزایش میزان خودکشی نشانۀ دیگری از بحران اجتماعی گریبان­گیر امریکا.

داده های جدید نشان می دهند که میزان خودکشی پس از تعدیل سنّی در امریکا در فاصلۀ سال های ۱۹۹۹ و ۲۰۱۴ با ۲۴ درصد جهش از ۱۰.۵ نفر در هر ۱۰۰ هزار نفر به ۱۲ در ۱۰۰ هزار رسید. آمار و ارقام نشان دهندۀ افزایش سالانۀ ۱ درصدی خودکشی در فاصلۀ سال های ۱۹۹۹ و ۲۰۰۶ و یک افزایش سالانۀ ۲ درصدی از ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۴ هستند. در مجموع ۴۲ هزار و ۷۷۳ نفر در سال ۲۰۱۴ در اثر خودکشی درگذشتند، در حالی که این رقم در سال ۱۹۹۹، ۲۹ هزار و ۱۹۹۹ بود.

شتاب گیری افزایش میزان خودکشی از ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۴، مصادف است با رکود بزرگ و پیامدهای آن و نشان دهندۀ پیامد تراژیک اضطراب اقتصادی برای اقشار قابل توجهی از مردم. سایر عوامل تأثیرگذاری که نویسندگان مطالعه اشاره می کنند، عبارتند از افزایش اعتیاد به مواد مخدر و اُوِردوز، رشد طلاق در بین امریکایی های مسن تر و افزایش انزوای اجتماعی و یک نظام ناکارامد بهداشتی و درمانی برای برخورد با مسائل بهداشت روانی و جلوگیری از خودکشی.

در دورۀ مورد مطالعه میزان خودکشی زنانِ ۴۵ تا ۶۴ ساله، ۶۳ درصد و میزان خودکشی مردان در گروه سنی مشابه، ۴۳ درصد جهش داشت. طی همین دوره خودکشی زنان میانسال سفیدپوست با رقم حیرت آور ۸۰ درصد افزایش داشت، یعنی سه تا چهار برابر بالاتر از میزان خودکشی زنان در سایر گروه های نژادی و قومی.

میزان خودکشی زنان سیاهپوست غیرلاتین تبار در گروه زنانِ ۴۵ تا ۶۴ ساله، ۰.۸ درصد افزایش یافت؛ میزان خودکشی زنان لاتین تبار در همین گروه سنی نیز ۰.۷ درصد افزایش داشت. مردان سیاهپوست غیرلاتین تبار تنها گروه نژادی و قومی از هر دو جنسیت بودند که با کاهش ۸ درصدی خودکشی، در سال ۲۰۱۴ خودکشی کم­تری در قیاس با سال ۱۹۹۹ داشتند.

میزان خودکشی جمعیت بومی آلاسکا و سرخپوستان امریکا از ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۶ روند صعود داشت و برای زنان و مردان به ترتیب ۹۰ و ۳۸ درصد افزایش نشان می داد. سال ۲۰۱۴ در این گروه ۱۸۸ زن و ۳۴۸ مرد جان خود را گرفتند.

خودکشی مردان هنوز بیش از سه برابر میزان خودکشی زنان در سال ۲۰۱۴ بود، اما مطالعه نشان می دهد که این شکاف در حال بسته شدن است. میزان بالاتر خودکشی مردان بخشاً به میزان بالاتر خودکشی موفق با استفاده از سلاح گرم و پرش مرگبار و سایر روش ها نسبت داده می شود.

میزان خودکشی دختران ۱۰ تا ۱۴ ساله هرچند در قیاس با سایر گروه های سنی رقم کوچک تری است، اما بزرگ ترین افزایش را بر حسب واحد درصد داشت و سال ۲۰۱۴ با رسیدن به ۱.۵ در ۱۰۰ هزار (در قیاس با ۰.۵ در ۱۰۰ هزار در سال ۱۹۹۹) سه برابر شد. میزان خودکشی زنان در تمامی گروه های سنی افزایش داشت، به استثنای زنان ۷۵ ساله و بیشتر که میزان خودکشی برای آن ها ۱۱ درصد کاهش نشان میداد.

میزان خودکشی کلیۀ گروه های سنی زیر ۷۵ سال نیز در سال ۲۰۱۴ بالاتر از ۱۹۹۹ بود. اما علی رغم کاهش ۸ درصدی خودکشی مردان ۷۵ ساله و بالاتر، این گروه سنی شاهد بالاترین میزان خودکشی در سال ۲۰۱۴ بود (۳۸.۸ در هر ۱۰۰ هزار نفر یا به عبارتی ۳ هزار و ۱۰۶ مرد بزرگسال که جان خود را گرفتند).

داده ها نشان می دهند که از ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۴، میزان خودکشی با سلاح گرم و مسمومیت برحسب واحد درصد تنزل داشت، در حالی که خودکشی از طریق خفگی افزایش یافت. از هر چهار خودکشی در سال ۲۰۱۴ (چه مردان و چه زنان)، یکی به دلیل خفگی بوده است که شامل حلق آویز کردن و فشردن گلو و سایر اشکال خفگی می شده اند. متخصصین می گویند که جلوگیری از چنین خودکشی هایی دشوار هستند، چرا که تقریباً همۀ مردم از ابزار لازم برای انجام آن برخوردارند.

مسمومیت، رایج ترین روش خودکشی زنان در سال ۲۰۱۴ بود که تقریباً یک سوم تمامی خودکشی های زنان را شکل می دهد. عوامل مسمولیت شامل مخدرهای تجویزی و هروئین و سایر مواد سمّی می شده اند. در حالی که اُوِردوز مخدرها طی سال های اخیر سر به فلک کشیده است، اُوِردوزهای مرگبار تعمدی نیز افزایش داشته اند.

از جملۀ متدوال ترین روش های «دیگر» خودکشی زنان در سال ۲۰۱۴، عبارت بوده اند از: سقوط (۲.۸ درصد) و غرق شدن (۱.۴) درصد. «سایر» روش ها برای مردان شامل سقوط (۲.۲ درصد) و پارگی و شکافتن (۱.۹ درصد) می شده اند.

طبق داده های CDC، ۳۳ هزار و ۱۱۳ نفر در سال ۲۰۱۴ خودکشی کردند. خودکشی یکی از ۱۰ دلیل اصلی مرگ امریکایی ها است. در حالی که میزان مرگ و میر ناشی از عواملی نظیر سرطان و بیماری قلبی در دهه های اخیر شاهد یک کاهش بلندمدت بوده اند، میزان خودکشی به سرعت رو به صعود است.

بیماری های روانی- شامل افسردگی و اختلال دوقطبی و شیزوفرنی- و همین طور سایر مشکلات پزشکی مزمن بی تردید در خودکشی نقش دارند. عدم دسترسی به بهداشت و درمان باکیفیت بالا و قابل استطاعت، منجر به انزوا و به حاشیه راندگی شمار رو به رشدی از افراد نیازمند مشاوره و درمان می شود.

اضافه شدن این موارد واقعی پزشکی و ذهنی به نابودی اقتصادی میلیون ها نفر در امریکای قرن ۲۱، باعث شده است تا شمار فزاینده ای ازمردم به لبۀ پرتگاه سوق داده شوند. در حالی که حکومت اوباما اواسط ۲۰۰۹ از «بهبود» اقتصادی به دنبال رکود سخن گفت، اما واقعیت امروز برای اکثریت عظیم مردم امریکا اساساً متفاوت است.

مطالعۀ جدید CDC موارد وقوع خودکشی را بر حسب سطوح درآمد تفکیک نکرده است، اما قربانیان خودکشی بی تردید اکثراً فقرا و کارگران و اقشار پایین طبقۀ متوسط هستند، مشابه با همان کسانی که در مطالعات اخیر دربارۀ امید به زندگی در امریکا ذکر شده اند.

امریکا جامعه ای است که در آن شمار رو به رشدی از مردم با مشاغل کم دستمزد، پاره وقت، موقت و تصادفی روزگارشان را سپری می کنند. بسیاری شان برای گذران زندگی اغلب دو یا چند شغل دارند. خانواده های کارگری بار هزینه های سر به فلک کشیدۀ پزشکی و افزایش وام های رهنی یا پرداخت اجازه را به دوش می کشند. بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاه زیر کوهی از بدهی هستند و نمی توانند کاری باثبات و با دستمزد مطلوب بیابند. کهنه سربازان از سندروم «اختلال استرسی پس از ضایعۀ روانی» رنج می برند. بازنشستگان قادر به ادامۀ زندگی با مزایای ناچیز تأمین اجتماعی نیستند. میلیون ها نفر از بازار کار بیرون رانده شده اند و در حاشیه های جامعه زندگی می کنند.

اما این واقعیت ها به بحث های کارزار انتخاباتی فعلی قدم نمی گذارند. در حالی که برنی ساندرزِ «سوسیالیستِ دمکرات»، «طبقۀ میلیاردرها» را به باد نقد می گیرد، هدف اصلی کارزار او چیزی نیست جز منحرف ساختن روحیات و فضای ضدّ سرمایه داری کارگران و جوانان و بازگرداندن آن به چهارچوب های حزب دمکرات. او به عنوان متحد بلندمدت دمکرات ها و مدافع سرمایه داری، وعدۀ حمایت از هیلاری کیلنتون، وزیر خارجۀ اسبق و پیشتاز کنونی دمکرات ها را داده است که خود تجلی میلیتاریسم و فساد است.

دونالد ترامپ، سرمایه دار میلیاردر، کاندیدای احتمالی جمهوری خواهان، برنامه ای فاشیستی و ضدّ کارگری را ترویج می کند که مهاجرین و مسلمانان را قربانی می کند. هیچ یک از کاندیداهای دستگاه سیاسی پاسخی برای بحران اقتصادی و اجتماعی و ضایعاتی که بر کارگران و جوانان تحمیل می کند، ندارند.

۲۳ آوریل ۲۰۱۶

امتیازدهی

لينک کوتاه مطلب:

آرام نوبخت

از بنیان‌گذاران «گرایش بلشویک لنینیست‌های ایران» و ساکن انگلستان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

76 − 71 =