پارلمان یونان بودجۀ ریاضتی ۲۰۱۶ را تصویب کرد

زمان تقریبی مطالعه متن ۳ دقیقه
اشتفان اشتاینبرگ

برگردان: آرام نوبخت

یکشنبه صبح، پارلمان یونان به تصویب طرح پیشنهادی بودجۀ ۲۰۱۶ که شامل دور جدیدی از تمهیدات گستردۀ ریاضتی می شود، رأی داد. متن پیش­نویس این طرح از سوی کابینۀ سیریزا به رهبری نخست وزیر الکسیس سیپراس و بنا به خواست «تروئیکا» (اتحادیۀ اروپا، بانک مرکزی اروپا و صندوق بین الملل پول) تدوین شده بود.

سیریزا و سیپراس پس از روی کار آمدن در آغاز سال جاری بر مبنای تعهد به دفاع از حقوق بازنشستگی و شرایط اجتماعی، اکنون حول کاستن از هزینه های عمومی یونان به میزان ۵.۷ میلیارد یوروی دیگر- شامل ۱.۸ میلیارد یورو کاهش مزایای بازنشستگی و افزایش مالیات ها به میزان تنها بالغ بر ۲ میلیارد یورو- توافق کرده اند.

کاهش های اخیر تنها چند روز پس از آن فرارسید که چندین تظاهرات در آتن و سایر شهرهای مهم یونان در اعتراض به نابودی مخارج اجتماعی و مزایای بازنشستگی برگزار شد. طی پنج سال ریاضت اقتصادی، بسیاری از مستمری بگیران شاهد کاهش درآمدهای خود تا میزان ۴۰ درصد بوده اند. بیکاری رسمی، در سطح ۲۵ درصد قرار دارد، و از این رو بسیاری از خانواده ها به مزایای بازنشستگی اعضای سالخوردۀ خود به عنوان وسیلۀ معاش وابسته هستند.

سیپراس که از اعتراض مردمی گسترده نسبت به ریاضت آگاهی داشت، تلاش کرد در بحث های پارلمانی، حمایت اپوزیسیون راست را هم برای اجرای برنامۀ خود جلب کند. اپوزیسیون این مقدمه چینی های سیپراس را پس زد و بودجه با اکثریت ناچیز ۱۵۳ رأی موافق و ۱۴۵ رأی مخالف تصویب شد.

بخش اعظم منابع مالی به ارزش ۸۶ میلیارد یورو (۹۳ میلیارد دلار) که کشورهای عضو حوزۀ یورو طی سومین بستۀ نجات یونان از سال ۲۰۱۰ وعده داده اند، به سرمایه گذاری مجدد بانک های یونان و بازپرداخت وام ها و بهره به اعتباردهندگان بین المللی یونان اختصاص خواهد یافت.

اکنون پیش بینی می شود که بدهی یونان به ۳۲۷.۶ میلیارد یورو (معادل ۳۵۶ میلیارد دلار) یا ۱۸۷.۸ درصد تولید ناخالص داخلی خواهد رسید (این نسبت در سال ۲۰۱۵ برابر با ۱۸۰.۲ درصد بود). جدیدترین پیش بینی بانک ها، حاکی از آن است که یونان تا ۴۲ سال آتی درگیر بازپرداختِ کوه رو به رشد بدهی هایش به اعتباردهندگان خواهد بود.

تسلیم سیپراس و سیریزا، صرفاً اعتباردهندگان را برای درخواست اعمال سیاست های ریاضتی بیش­تر جسورتر کرده است.

اوایل ماه جاری، مقامات اتحادیۀ اروپا و آلمان اعلام کردند که آتن برای اجرای فهرستی از ۶۰ مورد «اصلاحات» درخواستی تروئیکا در سال ۲۰۱۵-۲۰۱۶ بیش از حد دارد وقت کشی می کند. روزنامۀ آلمانی «دی ولت» به گزارشی از سوی سفارت آلمان در آتن به تاریخ ۱ دسامبر اشاره کرد و با تکبر شکایت کرد: « یونان عملاً دیگر اداره نمی شود. این کشور مثل یک کشتی بدون سکان شده است».

این در حالی است که حکومت سیپراس پیش از این گام های بلندی به سوی اجرای خواسته های تروئیکا برداشته بود. سیریزا سن بازنشستگی را افزایش داده، سهم اجباری پرداختی بازنشستگان را بالا برده و مزایای بازنشستگی پیش از موضع را از میان برده است. به علاوه، سیپراس تمهیداتی را به کار بسته است که مصونیت خانواده ها در برابر تخلیۀ اجباری منازل در صورت تعویق در پرداخت قسط وام های رهنی را لغو می کند.

روز دوشنبه، نمایندگان تروئیکا به یونان بازگشتند تا جزئیات ۱۳ «اقدام پیشینی» را که یونان باید تا اواسط دسامبر به منظور دریافت بستۀ ۱ میلیارد یورویی بعدی در پارلمان تصویب کند، نهایی کنند. در صدر این فهرست، خصوصی سازی و انتقال خدمات و صنایع کلیدی (نظیر ADMIE به عنوان تولیدکنندۀ مهم برق کشور) به سرمایه گذاران بین المللی قرار دارد.

تروئیکا علاوه بر اصرار بر ایجاد یک بنگاه خصوصی سازی با هدف جمع آوری مجموعاً ۵۰ میلیارد دلار، خواهان این است که اجازه داده شود سرمایه گذاران خارجی در هیئت مدیرۀ این نهاد قرار بگیرند و به این ترتیب تصمیم بگیرند که کدام شرکت ها و بانک ها می توانند بیش از دیگران از قِبَل فروش دارایی های ملی سودآوری داشته باشند.

از جمله مطالبات دیگری که تروئیکا روی آن اصرار دارد، کاهش دستمزدها در بخش عمومی و افزایش اضافی مالیات ها است.

درست دو روز پیش از رأی به بودجه در روز یکشنبه، اجرای برنامۀ ریاضتی دیکته شدۀ بانک ها به دست سیریزا، از پذیرش اوباما برخوردار شد. جمعۀ گذشته، جان کری، وزیر خارجۀ امریکا طی دیداری در آتن، به سیپراس تضمین داد که امریکا از سیاست اقتصادی سیریزا حمایت می کند.

جمعۀ گذشته در آغاز نشست مشترک در محل «بنای ماکسیموس»، کری به سیپراس گفت: «من از نحوۀ برخورد شما به مسألۀ اصلاحات اقتصادی و چالش های بدهی قدردانی می کنم».

سیپراس نیز از کری بابت حضور در یونان «در این برهۀ حساس برای منطقه»، یعنی دوره ای که «مخاطراتی در برابر ثبات» وجود دارد، سپاس گزاری کرد.

او به کری اطمینان داد که به ازای حماتی امریکا از اجرای ریاضت، سیریزا نیز آمادۀ همکاری با امریکا در حوزۀ سیاست خارجی است. سیپراس خطاب به کری گفت: «می خواهم به شما نشان دهم که یونان یک (نیروی) ثبات در منطقه باقی می ماند».

۸ دسامبر ۲۰۱۵

امتیازدهی

لينک کوتاه مطلب:

آرام نوبخت

از بنیان‌گذاران «گرایش بلشویک لنینیست‌های ایران» و ساکن انگلستان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

53 − = 43