حکومت سیریزا و تشدید سرکوب پناهندگان
برگردان: آرام نوبخت
پناهندگانی که از سوریه، افغانستان و سایر کشورهای جنگ زنده و در جستجوی یافتن سرپناهی به یونان گریخته اند، مورد رفتار وحشیانۀ حکومت سیریزا قرار می گیرند.
روز سه شنبه، هزاران نفر از پناهندگان کارتن خواب جزیرۀ «کوس»، در صحنه هایی که یادآور جنگ جهانی دوم بودند، محاصره و برای به ثبت رسیدن به یک استادیوم ورزشی منتقل شدند. در طول مسیر، برخی از پناهده ها مورد حملۀ وحشیانۀ افسران پلیسِ مجهز به باتوم، کپسول اطفای حریق و گاز اشک آور قرار گرفتند.
حکومت یونان به سرپرستی نخست وزیر الکسیس سیپراس با اعزام نیروی ضدّ شورش بیشتر، به رویدادهای روز سه شنبه واکنش نشان داده است. روز چهارشنبه، دو واحد ضدّ شورش (۴۰ نفر) به جزیرۀ «کوس» رسیدند و نیروی بیشتری از سایر جزیره ها نیز در راه هستند.
شهردار «کوس»، گیورگوس کیریتیس، روز سه شنبه با زبانی به شدت تحریک آمیز و آتشین اعلام کرد: «وضعیت این جزیره خارج از کنترل است. الآن این یک خطر واقعی هست که خون به پا شود».
فیلم منتشر شده روی یوتیوب، یک افسر پلیس را نشان می دهد که به یک پناهنده سیلی می زند و دیگران را هل می داد. او به یگران می گوید پشت خطی که روی پیاده رو کشیده بود بایستند، و در حالی که چاقویش را به نشانۀ تهدید تکان می دهد، فریاد می زند: «کجا گفتم؟ این جا!»
تصاویر منتشرشدۀ بی بی سی، جمعیت فشردۀ پناهجویان را در حال شعار دادن نشان می دهد: «ما مدارک می خواهیم، ما غذا می خواهیم!» وقتی در هوای گرم و سوان به استادیوم رسیدند، این مردان و زنان و کودکان درمانده، یک شب بدون دسترسی به هرگونه تسهیلات محبوس شدند.
گروه «پزشکان بدون مرز» (Médecins sans Frontières) به روزنامۀ گاردین گفت که پناهندگان با نرخ یک نفر در هر پانزده دقیقه به دلیل گرمازدگی بیهوش می شدند و یک دچار حملۀ صرع شد. مددکاران این گروه مجبور شدند که بعد از استفادۀ پلیس از سلاحِ صوتی برای حفظ نظم، عقب نشینی کنند.
جولیا کورافا، سخنگوی «پزشکان بدون مرز» صحنه های دلخراشی را که شاهد بود، توصیف کرد: «این اولین بار است که چنین چیزی در یونان دیده ایم. مردم در استادیوم حبس شده بودند و تحت کنترل پلیس ضدّ شورش بودند. ما داریم دربارۀ مادران و بچه هایشان و افراد مسن حرف می زنیم. آن ها چند ساعت، آن هم زیر این آفتاب، آن جا حبس شده اند».
بریس دو لو وینیه، سرپرست عملیات سازمان «پزشکان بدون مرز»، وضعیت جزیرۀ «کوس» را محکوم کرد و گفت «وقتی پلیس چنین نیروی سرکوب سنگینی علیه این مردم آسیب پذیر استفاده می کند، این سوء رفتار دولتی است».
او اضافه کرد: «مقامات جزیرۀ کوس به وضوح اعلام کرده اند که هیچ تمایلی برای بهبود وضعیت این مردم ندارند، چون معتقندند که این باعث “ولع” دیگران می شود. اما حقیقت این است مردمی که از جنگ فرار می کند، همچنان به آمدنشان ادامه می دهند، حالا چه مقامات آن ها را از این کار منع کنند، چه نکنند».
جزایر یونان در حال حاضر به جای ایتالیا مهمترین نقطۀ ورود پناهندگان و پناهجویانی هستند که امیدوارند با قایق به اروپا برسند.
به گزارش آژانس پناهندگی سازمان ملل، دستکم ۱۲۴ هزار نفر در هفت ماه نخست سال جاری به یونان رسیده اند، و تقریباً همگی از مناطق جنگ زدۀ سوریه، عراق و افغانستان هستند- این رقم در کل سال ۲۰۱۴ نزدیک به ۳۰ هزار نفر بود.
«کوس» و جزایر یونانی همسایه، تنها چند مایل از ساحل ترکیه فاصله دارند و برخی منابع گزارش می دهند که تا یک هزار پناهنده در روز از یونان به این ساحل می رسند.
هزاران نفر طی سفر خطرناک خود برای عبور از مدیترانه و رسیدن از آفریقای شمالی به ایتالیا، آن هم با قایق ها و «دینگی»، در این آب ها غرق شده اند.
گزارش می شود که ۱۴۱۷ مهاجر تنها بین جمعه صبح و دوشنبه صبح در ۵۹ سانحۀ مجزا در نزدیکی جزایر یونان نجات داده شدند. روزنامۀ یونانی «کاتمرینی» گزارش داد: «دستکم دو قایق لاستیکی روز چهارشنبه به خشکی رسیدند، در حالی که یک قایق گارد ساحلی ایتالیا که در یک مأموریت دیدبانی مرزی اروپا مشارکت دارد، تقریباً ۵۰ نفر را در دریا نجات داد».
خشونت لجام گسیخته ای که در حق این مردم درمانده روا داشته شده، یعنی کسانی که از کشورهای خود به خاطر سال ها جنگ و دسیسه های امپریالیستی متواری شده اند، ماهیت راستگرا و بورژوایی حکوت سیریزا به رهبری سیپراس را افشا می کند.
از زمانی که سیریزا ماه ژانویه روی کار آمد، کل سیاست برخورد آن با پناهندگان و پناهجویان، بر مبنای سرکوب بوده است. حکومت، ارتش یونان را برای ایجاد نظم در یک اردوگاه مهاجرین در جریزۀ «لسبوس» به کار گرفته است، جایی که منابع مواد خوراکی مقامات برای تغذیۀ ساکنین به اتمام رسیده اند.
سیریزا با برخورد وحشیانۀ خود نسبت به پناهندگان، حتی از سایر حکومت هم سبقت گرفته است. ارقامی که این هفته پلیس یونان منتشر کرد نشان می دهد که بین ژانویه و ژوئیۀ امسال، ۱۵۶ هزار و ۷۲۶ مهاجر که گمان می رود به طور «غیرقانونی» وارد شده اند، بازداشت شدند. در حالی که این رقم برای دورۀ مشابه سال ۲۰۱۴، ۳۲ هزار و ۷۰ نفر بوده است.
تقریباً ۷ هزار پناهنده و پناهجو اکنون در جریزۀ «کوس» هستند، جزیره ای با جمعیت تنها ۳۳ هزار نفر. هزینه های عمومی در سرتاسر یونان، از جمله جزایر آن، به شدت کاهش یافته و تسهیلات ابتدایی و زیرساخت های لازم برای برخورد با چنین سیل ورودی از مهاجرین دیگر وجود ندارد.
روز ۷ اوت، به دنبال نشست وزارت داخله، سیپراس گفت:«جریان مهاجرت به یونان فراتر از آن چیزی است که زیرساخت های دولتی ما قادر به مدیریت آن باشد. ما مشکلات عدیده ای داریم و به همین دلیل است از اتحادیۀ اروپا درخواست کمک کرده ایم».
این نظرات تنها چند روز پیش از امضای آخرین توافق ریاضتی میان سیریزا و اتحادیۀ اروپا مطرح شد، همان نهادی که با اعمال سال ها کاهش بودجه، وضعیتی را ایجاد کرده است که اکثریت جمعیت، دیگر چه رسد به پناهندگان، به مایحتاج ضروری دسترسی ندارند.
سیپراس از اتحادیۀ اروپا درخواست حمایت کرد، در حالی که هیچ چیزی دربارۀ این واقعیت نگفت که اتحادیۀ اروپا، با حمایت خود از مداخلات نظامی قدرت های امپریالیستی طی یک دهۀ گذشته و بیشتر، مسئول اصلی این ویرانی وحشتناک است که در وهلۀ نخست میلیون ها نفر را به پناهنده مبدل کرده.
۱۳ اوت ۲۰۱۵