از سقوط بشیر تا دوشنبۀ سیاه: درس‌های سازمان‌یابی و مبارزۀ طبقاتی در سودان

زمان تقریبی مطالعه متن ۲۰ دقیقه

ارزیابی اعتصاب عمومی ۲۸ و ۲۹ مه

چنانکه گفتیم وقتی مذاکرۀ «ائتلاف آزادی و تغییر» با شورای نظامی گذار به جاهای باریک کشید و از پیشرفت بازایستاد، ائتلاف مذکور و در رأس آن «انجمن متخصصان سودان» فراخوان به اعتصاب عمومی سیاسی دوروزه داد؛ اعتصابی که در حقیقت نمادین و به هدف فشار از پایین برای چانه‌زنی در بالا بود.

اعتصاب عمومی، حیات اقتصادی کشور را متوقف کرد و این در حالی بود که از چند روز قبل، محمد حمدان دقلو (رئیس بدنام «نیروی ضربت» و معاون کنونی شورای نظامی گذار) تهدید کرده بود که اگر کسی وارد اعتصاب شد، دیگر به خودش زحمت برگشت به سر کار ندهد. این تهدیدها اما بیش از آنکه باعث ارعاب شود، خشم و ارادۀ توده‌ها را به اعتصاب بیشتر کرد.

در خارطوم استقبال و تبعیت از فراخوان اعتصاب تقریباً ۱۰۰ درصد بود و در نوحی روستایی اندکی کمتر. تمام ارگان‌های دولتی، وزارتخانه‌ها، مدارس و بیمارستان‌ها تعطیل شدند. رانندگان اتوبوس و کامیون دست از کار کشیدند. کارگران فرودگاه و مهندسان پرواز همراه با اعتراضات گسترده در فرودگاه خارطوم وارد اعتصاب شدند.

شهر «بندر سودان» (بور سودان) که دارای مهم‌ترین بندر کشور است، شاهد تعطیلی تمام فعالیت‌ها بود. به طوری که عملیات بیمارستان‌ها، فرودگاه، شرکت برق، بانک‌ها، بارگیری و تخلیۀ بار، ترخیص گمرک، دفاتر مالیات و شماری از وزارتخانه‌ها و آژانس‌های دولتی همه و همه متوقف شدند. فقط بندر کوچک‌تر «سواکن» بود که به خاطر حمل و نقل حجاج به مکه فعالیت داشت.

بنا به گزارش‌ها کارکنان شرکت‌های نفت و گازِ «پترودار» و «پتروانرژی» نیز به اعتصاب پیوستند. در عین حال به خاطر تعطیلی هزاران شعبۀ بانکی، نقل و انتقالات مالی ناممکن شد. کارگران تأسیسات نیرو مانند کارگران بخش برق و معادن و اکثر کارگران بخش صنایع کوچک دست از کار کشیدند.

طبق گزارش‌ها کارگران «شرکت صنایع نظامی»، دانشگاه «گاردن سیتی»، «شرکت بیواتیک آفریقا»، داروسازان و کارکنان کارخانۀ داروسازی «فارمالند»، کارخانه‌های آرد و سازندگان سیگار و مواد غذایی، کارخانه‌های سیمان و غیره، به اعتصابات و اعتراضات پیوستند. کارگران بعد از اعتصاب در مقابل محل کار خود صف (پیکت) بستند و شعار دادند.

همچنین وکلا، خبرنگاران، پژوهشگران، کارکنان دانشگاه، مغازه‌داران و بسیاری از دستفروشان نیز به اعتصاب پیوستند. اعتصابِ روز ۲۸ مه در بانک مرکزی نیز منجر به تعلیق کامل کلیۀ معاملات مالی کشور شد. یگان‌های مسلح ساختمان را محاصره کردند. روز بعد، اعتراض وسیعی در همبستگی با کارکنان بانک مرکزی در بیرون ساختمان شکل گرفت که کارگران «مخابرات زین»، صنعت نفت، شرکت برق خارطوم و کارکنان وزارت مالیه در آن حضور داشتند.

ادامه در صفحۀ بعد

۵/۵ - (۲ امتیاز)

لينک کوتاه مطلب:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

65 − 61 =